Jumaat, 17 November 2017

Ekonomi Malaysia Paling Cepat Berkembang Dalam Lebih Dari 3 Tahun
Ekonomi Malaysia berkembang pada kadar terpantas dalam lebih daripada tiga tahun pada suku ketiga, disokong oleh permintaan domestik yang berdaya tahan dan sektor perkilangan yang mendapat manfaat daripada perdagangan global yang berkembang pesat.

Perkara utama

- Keluaran Dalam Negara Kasar meningkat 6.2 peratus berbanding tahun sebelumnya, selepas naik 5.8 peratus pada suku kedua, menurut Bank Negara Malaysia pada hari Jumaat 

Gambaran besar

Malaysia telah muncul sebagai salah satu tempat yang terbaik di Asia Tenggara tahun ini, dengan ahli ekonomi menaikkan unjuran pertumbuhan di tengah-tengah pemulihan eksport.
Perdana Menteri Najib Razak menaikkan ramalannya untuk tahun ini kepada sebanyak 5.7 peratus dalam ucapan bajetnya bulan lepas, sambil turut menggariskan bahawa pemotongan cukai dan pembayaran bonus kepada kakitangan kerajaan akan membantu merangsang perbelanjaan pengguna ke tahun hadapan. Kerajaan mengunjurkan pertumbuhan sebanyak 5 peratus hingga 5.5 peratus pada 2018.

Bank Negara mungkin antara yang pertama di Asia untuk mula mengetatkan dasar monetari apabila pertumbuhan dan inflasi menjadi semakin cepat. Bank Negara Malaysia berkata minggu lepas ia mungkin mempertimbangkan untuk mengkaji semula "tahap penggunaan dasar monetari semasa", berdasarkan kekukuhan keadaan ekonomi global dan domestik. Harga pengguna naik pada kadar paling pantas dalam tempoh lima bulan sebanyak 4.3 peratus pada bulan September.

"Prospek ekonomi yang menggalakkan memberikan kelonggaran yang lebih besar untuk mengkaji semula tahap penggunaan dasar monetari," kata bank pusat itu dalam kenyataan KDNK pada hari Jumaat.

Butiran yang lain

- Penggunaan sektor swasta melonjak 7.2 peratus pada suku ketiga berbanding tahun sebelumnya, manakala pelaburan naik 7.9 peratus

- Pertumbuhan dalam perbelanjaan sektor awam meningkat kepada 4.1 peratus daripada 0.2 peratus pada suku kedua

- Eksport meningkat 11.8 peratus, sementara import melonjak 13.4 peratus

- Industri perkhidmatan meningkat 6.6 peratus, meningkat daripada 6.3 peratus pada suku kedua

- Sektor pembuatan mengalami peningkatan kepada 7 peratus daripada 6 peratus

Tulisan asal oleh:
Bloomberg, 17 November 2017

Link asal artikel: 
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-11-17/malaysian-economy-expands-at-fastest-pace-in-more-than-3-years
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...