Jumaat, 17 November 2017

Siapa Penentu Harga Minyak Dunia? Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum.

Betulkah Malaysia kawal harga minyak? Jawapanya TIDAK. Malaysia hanya mengawal subsidi daripada harga minyak sebenar. Harga minyak dikawal oleh pasaran (supply and demand) dunia. 60% harga minyak sebenar ADALAH SPEKULASI. 

Jadi siapa yang kawal harga minyak dunia ni? 


Ada 2 organisasi setakat ini iaitu New York Mercantile Exchange dan OPEC. Ok, siapa mereka ni? 

Siapa New York Mercantile Exchange?.
Klik dan baca disini; http://www.cmegroup.com/

Dalam masa beberapa tahun lagi, OPEC akan hilang kuasa sebab Amerika telah menjumpai kawasan tadahan minyak baru di negara mereka iaitu di Utara Amerika, yang lebih besar dari Arab Saudi, Iran dan lain-lain negara Arab.

Dan akan ada HANYA SATU ORGANISASI DI DUNIA YANG AKAN KAWAL SPEKULASI DAN MENENTUKAN HARGA MINYAK iaitu New York Mercantile Exchange.

Klik dan baca link disini; http://en.wikipedia.org/wiki/New_York_Mercantile_Exchange

New York Mercantile Exchange (NYMEX) telah mengawal harga komoditi strategik seperti minyak semenjak 1880an. Pada 1933, seluruh dunia berada di bawah telunjuk mereka. Tetapi pada 10 September 1960 suatu usaha telah diwujudkan untuk mengekang penguasaan dan ekspoitasi NYMEX.

Saya akan buka cerita siapa OPEC, kenapa Malaysia tidak mampu untuk menjadi ahli OPEC dan kenapa OPEC sudah hilang kuasa pasaran minyak dunia.

Bersiap sedialah negara Islam yang sangat bergantung dengan industri minyak dalam import dan export mereka untuk DIBUNGKUSKAN.

Penubuhan OPEC memang tidak disenangi oleh negara-negara barat terutamanya firma petroleum seperti New York Mercantile Exchange (NYMEX). 

Untuk menjadi ahli OPEC, Malaysia mesti mempunyai kadar nett export yang tinggi. Malaysia tidak mampu jadi ahli OPEC sebab nett export kita rendah. Kita hanya mampu untuk mengeluarkan 693,000 per tong sehari dan mengunakanya 541,000 per tong sehari. 

Ini menunjukkan Malaysia tidak dikategorikan sebagai negara minyak yang kaya raya seperti digembar gemburkan oleh puak-puak pembangkang selama ini.

Suatu usaha telah diwujudkan oleh organisasi seperti NYMEX untuk melemahkan OPEC secara beransur-ansur. Dan pada hari ini, OPEC tidak lagi mempunyai kuasa menentukan pasaran minyak. Mangsa pertama dari usaha melemahkan OPEC adalah Shah Iran, iaitu orang yang mengilhamkan penubuhan OPEC.  

Semenjak kehilangan Shah Iran melalui Revolusi Iran, telah menyebabkan OPEC semakin lemah. Dan pada 1981, OPEC sudah mula hilang kawalan terhadap pasaran minyak.

Kehilangan semangat kesatuan hati antara ahli seperti yang mereka ada pada 1960an adalah salah satu faktor kejatuhan OPEC. Dengan peperangan Iraq dan Iran, dengan Arab Saudi lebih mengikut telunjuk US, dan penemuan sumber tenaga alternatif telah berjaya melemahkan OPEC.

Pada hari ini, secara rasmi NYMEX atau barat telah menguasai OPEC melalui salah seorang ahli mereka iaitu Iraq. Dan secara rasminya OPEC berada di bawah telunjuk NYMEX. Kalau NYMEX kata harga minyak hari USD 100/tong, mereka kena ikut, termasuklah kita yang ciput ni.

Dan setelah kehilangan pengaruh OPEC, HANYA SATU organisasi yang berkuasa menentukan nilai pasaran minyak dunia iaitu New York Mercantile Exchange.

Hari ini, spekulator-spekulator di belakang NYMEX seperti Soros dan lain-lain telah menjadi sangat berkuasa. Mereka sangat berkuasa sampai boleh jatuhkan suatu kerajaan dengan petik jari sahaja melalui spekulasikan harga minyak. 

Dengan menaikkan harga minyak, suatu kerajaan boleh jatuh dengan mudah. Kita boleh lihat negara kita cukuplah.

Saya akan kupaskan lebih lanjut mengenai pemimpin-pemimpin yang menerima bencana setelah MENENTANG spekulator di belakang NYMEX dan terutamanya bagaimana mereka menggunakan Islam untuk menjatuhkan Islam sendiri (supaya NYMEX terus menguasai pasaran minyak dan komoditi-komoditi penting lain.

Klik dan baca disini;  

http://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum_politics 

http://www.opec.org/opec_web/en/about_us/24.htm

[Biswardi Hasbi]Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...